top of page

Persartikels op social media of je website

Eén van de sporters van je club heeft een lokale wedstrijd gewonnen en werd geïnterviewd door Het Nieuwsblad. Er verschijnt een artikel op de nieuwssite en je wil dit artikel ook op de website van je club zetten. Mag dat?


Nee, dat mag niet zomaar. Nieuwsartikels (kranten en tijdschriften) zijn beschermd door het auteursrecht. Het is niet omdat een krantenartikel op het internet te raadplegen is, dat je de toestemming hebt om het te gebruiken of reproduceren.

Licentieovereenkomst Wil je dat toch doen en wettelijk in orde zijn? Dan moet je hiervoor een licentieovereenkomst afsluiten met de beheersvennootschap van Vlaamse krantenuitgevers, License2Publish (het voormalige Reprocopy). Zij beschermt immers de auteursrechten en gaat ook actief op zoek naar mogelijke inbreuken. In dat geval krijg je eerst een waarschuwing en daarna een eventuele claim. Pas hier dus zeker mee op! Deeplinken Wil je op je website of sociale media toch verwijzen naar artikels die (online) verschenen zijn, kan dat via 'deeplinken' (= een specifieke manier van verwijzen). Dit is een alternatief waar veel verenigingen en organisaties gebruik van maken, aangezien het kosteloos is en vrij gemakkelijk toe te passen. Deeplinken is toegelaten voor niet-commerciële doeleinden op voorwaarde dat:

  • maximaal de titel en 150 karakters worden gereproduceerd

  • geen foto’s worden gereproduceerd

  • voor het linken duidelijk is naar welke website er wordt gelinkt, m.a.w. je doet aan bronvermelding

  • de webpagina niet geopend wordt binnen een eigen pagina, maar rechtstreeks linkt naar de webpagina van de krantenuitgever, m.a.w. framing is verboden
Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page